Agarikon

Agarikon ‘de koning van alle geneeswijzen’

Agarikon, Fomitopsis officinalis of Laricifomes officinalis

Effecten volgens de traditionele Russische geneeskunde

  • afscheiding van gifstoffen, diepere reiniging en detoxificatie
  • Ondersteunt bij het herstellen van de werking van de lever
  • Positieve invloed op de verstoorde stofwisseling
  • Complementair gebruikt voor gewichtsverlies
  • Biedt ondersteuning bij de longfuncties
  • Bevordert natuurlijke stoelgang

Deze paddenstoel is al 1600 jaar de koning van alle geneeswijzen! Sinds de vooruitgang van de fungotherapie had Agarikon zijn relevantie verloren en werd hij steeds minder gebruikt. Toch werd 200 jaar later, in de 18e/begin 19e eeuw, Agarikon weer beroemd en werden er tonnen geëxporteerd naar westerse landen.

Dit is een unieke paddenstoel. Oude volken noemden hem ‘Agaricus albus’, wat witte Agaric betekent. Andere namen zijn: Reiniger, Chinchona en Bladverliezende Agaric. Men gelooft, dat de naam Agaric afkomstig is van Agary, het gebied in het zuidwesten van Rusland of Agarus, een oude stad aan de Don-kust, waar de oude paddenstoelen-genezingscultuur heeft gebloeid.

Agarikon is een paddenstoel die al sinds de oudheid in Europa medicinaal wordt gebruikt. Het gebruik ervan werd al gedocumenteerd door Nero’s legerarts Pedanus Dioscorides in 65 na Christus. Dioscorides was de beroemdste oude kruidenkundige arts uit Griekenland, en was van mening dat deze tondelzwam een wondermiddel was tegen alle inwendige ziektes. Zijn boek “Materia Medica” heeft grote invloed gehad op moderne natuurgeneeskunde. Agarikon neemt in het farmacologische naslagwerk uit 1618 een belangrijke plaats in.

Volgens de legende gebruikte Mithridates ((132-63 v.Chr.), koning van Pontus, deze tondelzwam om vergiftiging te voorkomen. In die tijd was het heel gebruikelijk om verschillende vergiften in eten of drank toe te voegen. Zelfs toen Mithridates zichzelf wil vergiftigen is dat niet gelukt.

In onze hedendaagse leven speelt dit onderwerp ook een belangrijke rol. Hoewel we niet meer leven in die tijd, we krijgen genoeg vergif binnen via voeding, water en lucht.

Heilzame eigenschappen:

Agarikon heeft een hele bijzondere Agarinezuur. Het is een uniek zuur, en komt alleen voor in deze tondelzwam. Klinische proeven met ratten lieten verbazingwekkende dingen zien – na het nemen van tondelpoeder werden sporen van sublimaat (kwikdichloride), arseenverbindingen en andere gevaarlijke vergiften gevonden in de afscheidingen van ratten. Deze Agarinezuur combineert en neutraliseert deze vergiften en verwijdert ze vervolgens.
Nog een hele belangrijke helende eigenschap van deze tondel, bijzondere polysacharide “Lanophil”. Hij dwingt de lever om de nodige enzymen uit te scheiden, die er voor zorgen dat de verstoorde stofwisseling wordt hersteld. Een feit is dat de productie van enzymen door de lever een complexe aangelegenheid is. De lever ‘vergeet’ meestal te werken aan de productie van enzymen, bij vrouwen na de bevalling door een hormonale ‘opschudding’, en bij veel mannen en vrouwen na 35 jaar tijdens een ‘hormonale rust.

Translate »